Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2010 15:28 - НАШИЯТ МОДЕЛ на Работа с Астмата – "РЕ-ГЕНЕЗИС на ЗДРАВЕТО"
Автор: bezastma Категория: Други   
Прочетен: 2729 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.05.2010 08:41


image
Основната идея на нашия подход „РЕ-ГЕНЕЗИС на ЗДРАВЕТО”, произтичаща от общата ни философия и парадигма на нашата работа в областта на практическата психология приложена към  психосоматичните проблеми, и по специално, астмата, е не само и толкова МИНИМИЗИРАНЕ на БОЛЕСТНИТЕ СИМПТОМИ, а преди всичко МАКСИМИЗИРАНЕ на ОБЩОТО И СПЕЦИФИЧНО ЛИЧНО БЛАГОПОЛУЧИЕ, а от там и ЗДРАВЕ.

            По-подробно и цялостно представяне на общият ни подход „РЕ-ГЕНЕЗИС” можете да намерите в нашия специален блог посветен на него и на приложенията му в различни практически области на индивидуалното, груповото, организационното и общностно развитие, ефективност, благополучие и успех. (натисни тук за да отидеш в блога ни „Ре-Генезис”)

    Най-общо, нашият подход е позитивен, конструктивен, ефективен и кратък.


   По-отношение на справянето с астмата, той се конкретизира в следните 10 принципа:



1. Нашият подход е нелекарствен. Той не се основава на приемане на медикаменти. При него се използват, стимулират или формират естествени ресурси и механизми от биологичен, психичен и социален характер както в самия страдащ от астма индивид, така и в близкото му обкръжение и среда. В определени моменти, при конкретни случаи, и на определени нива на работа могат и се използват конкретни природосъобразни вещества, които са се доказали в дългата традиционна практика като ефективни и безвредни средства при справянето с астмата. Основният ни акцент, обаче, не е върху тях, а върху формирането на определени вътрешни ресурси и механизми, които когато се изполват активно и постоянно от страдащия от астма, изместват и заместват съществуващите дезадаптивни болестотворни и болестоподдържащи асоциативни връзки между различните вътрешни и външни, изкуствени по своя произход и функция, фактори причиняващи и поддържащи астмата.


2. Нашият подход към астмата е насочен към постигане на конкретен резултат - възможно най-благоприятен за страдащия от астма. Най-добре това да е 100%-тно спиране на астматичните пристъпи. Възможно е това да е и тяхното намаляване - с 50, 60, 70, 80, 90, и повече процента.  В хода на работата периодично се измерва постигнатия напредък - едновременно като % от началното състояние и като % от желаното крайно състояние. Оценяват се както чисто биологичните показатели, така и тези свързани с качеството на живот на страдащия от астма, неговите взаимоотношения, личност и поведение.


3. Нашите усилия са насочени към окончателно справяне с астмата, а не толкова и само към моментно преодоляване на даден пристъп. Последното, за съжаление, е целта на повечето медикаментозни подходи към астмата, които са в основата на използвания в България и по света чисто медицински, и в частност, лекарствен подход към астмата, според който, астмата не може да се излекува, тя може само да се ограничава с помощта на лекарства и болният трябва цял живот да живее с нея и да е тясно и неразривно свързан с медицински заведения и фармацевтични компании.


4. Нашият девиз в работата ни с хората с астма е "Живот БЕЗ астма",  а  не "Живот С астма" както съветват някои медици.



5. Нашият подход е био-психо-социален, като едновременно се работи, първо за подобряване, а след това и за справяне по всяка една от тези три посоки. Във всяка от тях има няколко степени на дълбочина и обхват на работата с астмата.

     В нашият модел има 5 степени на увеличаваща се комплексност на работата (виж куба на фиг), които се изразяват в нарастваща степен на влагани усилия и вътрешни и външни ресурси едновременно и от двете страни на процеса - от нас и от страдащия от астма във всяка от трите посоки – биологична, психична и социална.

     В професионални термини нашият подход е много-мерен и много-стъпков (ММ/МС), за разлика от повечето медицински подходи които работят едно-мерно (само върху биологичната компонента на астмата), при това едно-факторно (само с лекарства) и едно-стъпково (прилагане на лекарството), процедура, която макар и да се използва повтарящо се във времето, самата тя е еднотипна и едностъпкова, и в крайна сметка, в дългосрочен план води не толкова до ликвидиране на астмата, а до нейното персистиране и дори затрудняване на нейното премахване, поради създаването на все по-устойчиви асоциативни връзки между различните й компоненти, дължащи се на нарастваща зависимост от вкарване на външни, естествено неприсъщи на индивида изкуствени биологични медикаментозни фактори, а не върху отслабването и премахването на неестествените елементи и въздействия.

     Именно отслабването, а след това и частичното и пълното премахване на болестотворните, дезадаптивни асоциативните връзки между отделните елементи и процеси вътре и извън индивида с астма участващи в пораждането и поддържането на астмата и заместването им с други – адаптивни, естествени и здравословни, е в основата на нашия подход.      

     Образно и опростено нашият подход може да се представи сбито и нагледно чрез даденият по-долу тримерен куб /виж фиг./, всяка от страните на който има 5 нива или степени на задълбоченост на работата в съответното направление. Като цяло, ние работим едновременно във всяка една от трите посоки или измерения на астмата, започвайки при ниво 1-1-1, това е най-долното мини-кубче, след това e ниво 2 на задълбоченост (съответстващо на 2-2-2), преминавайки, ако страдащият от астма желае, положи и вложи необходимите  за това усилия, време и вътрешни и външни ресурси, през по-дълбоките нива 3-3-3 и 4-4-4 и достигайки до практически пълното справяне на ниво 5-5-5. При преминаването от ниво 1 през 2, 3 и 4, до 5 нараства, съответно и ефективността на справянето с астмата, в общия случай, приблизително от 50% до 95%. 

Най-сбито и обобщено нашият подход към справянето с астмата може да се нарече съкратено УДЕВ, т.е. Управление на Дишането, Емоциите и Взаимоотношенията, а 5-те му конкретни нива на задълбоченост и обхват на работа са: 1-1-1=минимално, 2-2-2=базисно, 3-3-3=средно, 4-4-4=напреднало, 5-5-5=максимално.

 

image

Фиг. 1.  Схематично представяне на нашия интегрален био-психо-социален подход към астмата.

 

 6. Ако използваме компютърна метафора, то нашият подход едновременно се прилага в трите основни сферихард-уера (в нашия случай това е тялото и неговите под-системи, процеси и елементи),  софт-уера (в случая, това са вътрешните нагласи и очаквания, личностни особености и когнитивни схеми, поведението и др. на страдащия от астма човек)  и  груп-уера (социалната мрежа), в която е потопен и неразривно свързан индивида (в нашия случая това е био-психо-социалното микро-обкръжение – родители, съпруг/а/, деца, роднини, приятели, познати, колеги, съседи и др., бита и макро-обкръжението – квартал на живеене или работа, професия, самата работа, града, региона, общия стил и качество на живот на средата, в която живее, учи или работи страдащия от астма.
За разлика от нашия комплексен и интегрален подход към астмата и справянето с нея, в лекарственият подход към нея, който изцяло доминира нашето здравеопазване, се акцентира основно само върху т.н. от нас хардуер (тялото) и то върху ограничен брой подсистеми, процеси и елементи в него. Именно поради това, в този подход справянето с един проблем – овладяването на конкретен астматичен пристъп често води до появата на друго ниво или в друга сфера на други проблеми – зависимост от лекарствата, намаляване на самостоятелността и активността на болните, появата на други вторични био-психо-социални проблеми, сериозна дезадаптивна промяна в личността, психиката и поведението на страдащия от астма, определени семейни затруднения и проблеми на близките на болния, които в своята съвкупност не само не подобряват общото качество на живот и здраве на болните от астма, но в дългосрочен план правят болестта по-устойчива и дори я влошават, с което допринасят не за справянето с нея, а за персистирането и хронифицирането й и дори инвалидизиране на болния.

 

7. Нашият подход, за разлика от медицинския, изисква не пасивност на пациента и активност на лекуващия, а максимална активност, отговорност и мъдрост и от двете страни на процеса, като активността на страдащия от астма е ключова за успеха в справянето с астмата. Ако обръщащият се към нас възрастен или родител на дете с астма очаква пасивно помощ и не е готов, не желае и не полага необходимите усилия за справяне с проблема си, то той или тя няма да получи максимума от нашия подход към астмата, а само тази степен на подобрение, за която той или тя сам/а е допринесъл пропорционално на вложените от него/нея усилия и вътрешни и външни ресурси.

 

8. Нашият подход е строго индивидуален. Това произтича, както от нашето разбиране, че всеки от нас е уникален и има своя собствен, присъщ само на него специфичен начин на мислене, преживявания, пристрастия, начин на поведение и на живот, така и от факта, че конкретния комплекс от причини за възникване, поддържане и премахване на астмата у всеки човек има своя специфика и уникална конфигурация във всяка една от трите посоки – биологична, психична и социална и изисква също толкова уникален и индивидуален подход за справянето с астмата при дадения човек.

 

9. Нашият подход се основава на ясни и конкретни договорености за активността, приносите и резултатите между двете страни на процеса на справяне – ние и страдащия от астма (както и на неговите близки или родители, ако е дете или юноша). В него има 3 етапа: диагностично-информационен, обучителен и резултативен. Работата през втория и третия етапи се регламентира чрез психологичен и писмен контракт сключен в края на първата и/или в началото на втората среща, в които се регламентират целите, резултатите, организацията, продължителността и цената на съвместната работа по справянето с астмата.


      Първият етап, това е първоначалната среща, която има за цел да изясни и уточни, от една страна, сериозността и типа астма, а от друга, да изясни, конкретизира и регламентира хода на съвместната работа върху  справянето с астмата, и в частност, какъв резултат се договаряме да постигнем със съвместни усилия, за какъв период, до каква степен на задълбоченост и обхватност ще работим, с какви средства и на каква цена. В този етап активността е преди всичко наша. От страна на клиента (пациента) е важно той да ни предостави максимално много, достоверна, обективна и точна здравна, поведенческа и личностна информация, както и да вземе решение какъв вариант на работа за справянето с астмата предпочита и съответства на ситуацията и възможностите му.  Тази диагностично-информационна първа сесия трае между 1,5 и 2 часа.

 

      Вторият етап акцентира на предоставяне от наша страна и овладяването от страна на страдащия от астма на набор от компетентности - спектър от практически умения и свързани с тях знания и нагласи,  които ще му помогнат да постигне по-висока степен на контрол и управление на астматичните пристъпи, както и на цялото си състояние, поведение и стил на мислене. Основната цел на този етап е връщане към съществувалите естествени реажими на функциониране на организма, психиката и поведението, а ако те не са били формирани в миналото или бевъзвратно са угаснали – то тяхното формиране и развитие. Работата се осъществяват едновременно в трите основни посоки – биологична, психологична и социална. Това обучение на специфични и конкретни умения, знания и нагласи може да става на 5 задълбочаващи се нива на работа, които обхващат все по-пълно,  по-дълбоко и по-необратимо процеса на справяне с астмата. Преминаването от 1-во, към 2-ро, 3-то, 4-то и 5-то ниво изисква все повече активност, усилия, време както от наша страна, така и страна на страдащия от астма. Това означава и пропорционално увеличаване на ангажираността, професионализма и, съответно цената на предлаганите от нас обучения, консултации и помощ. Тя е фиксирана за всяко от различните нива на работа и е от порядъка на няколко десетки лева според нивото.

В този втори етап активността на двете страни в процеса на съвместната работа като цяло е споделена, като нашата активност е малко по-голяма, тъй като процесът на справяне на този етап носи предимно обучителен характер и се изразява в инвестиране от нас и овладяване от страдащия от астма умения, знания и нагласи. Продължителността на този втори етап, според желаното и договорено ниво на справяне и интензивност на срещите, може да варира от минимум 4 сесии в рамките на две седмици  до максимум 20 сесии в рамките на шест месеца. По правило, колкото по-продължително е обучението, консултирането и мониторинга, които предлагаме и извършваме, толкова по задълбочено, обхватно и ефективно е справянето с астмата. Желателната честота на сесиите, за да се постигне по-висок ефект е поне една сесия седмично.

 

     Третият етап е насочен към постигането на конкретен положителен резултат в справянето с астмата, за който двете страни са се споразумели и писмено и финансово договорили. През този период активността на страдащия от астма е водеща и се изразява в практикуване, под наше наблюдение и периодичен контрол, на предоставените от нас и овладяни от него умения за справяне с астмата и нейните негативни ефекти в цялостния му живот. Нашата роля през този етап е предимно насочваща, консултативна, контролна, а при необходимост и  обучителна. Продължителността му е от два до шест месеца, според нивото на работа и срещаните евентуални затруднения в хода на самостоятелната работа. Отговорността за постиганите резултати е взаимна и споделена, но активността, организираността, настойчивостта, целеустремеността и правилността на прилагане на предоставените от нас методи за справяне от страна на страдащия от астма и неговото обкръжение са ключови за успеха, или както е казано в известната поговорка „бог дава, но в кошара не вкарва”. Цената за този трети етап се договаря свободно между страните и зависи както от заложения и реално постигнатия краен резултат (качествено и количествено в % справяне с астмата), така и от възможностите, влаганите усилия и конкретната ситуация  на клиента. Като цяло нивото на справяне с астмата към края на целия период на нашата работа с клиента може да варира от 60% до 90 и повече процента.

 

10. Тук искаме да подчертаем, че нашият подход не отменя и не замества съществуващите медицински лекарствени подходи, които са ефективни при овладяването на конкретен моментен астматичен пристъп, и в определени моменти могат да имат животоспасяващ характер. Акцентът в подходът ни е към дългосрочно справяне и преодоляване на астмата за относително кратък срок в рамките на няколко месеца. Право и отговорност на пациента е да прецени какъв подход иска да прилага и при какви условия и към какви краткосрочни и дългосрочни резултати той се стреми, както и какво време, внимание и какви вътрешни и външни усилия, ресурси и настойчивост е готов да вложи за да ги постигне. Ние не носим отговорност за негативни резултати за астматично страдащите породени от спазване или неспазване на медицинските предписания дадени им от личните лекари или от други лекари-специалисти.

 

11. Ние не сме свързани с конкретна медицинска или фармацевтична компания и не защитаваме интересите на конкретна заинтересована корпоративна група, общност или организация, както и определени политически, религиозни, професионални или други интереси или възгледи.
Нашият основен интерес е да приложим своите знания, умения и натрупан опит, да вложим време и усилия, с цел да съдействаме максимално голям брой българи (деца и възрастни) страдащи от астма в краткосрочен план сериозно да подобрят своето състояние и качество на живота, а в дългосрочен план устойчиво да се справят с астмата, и чрез това да създадем пример, климат и условия, щото повече българи да тръгнат самостоятелно и ефективно по този път.

 

12. Ние не сме сами в своя интегративен, ММ/МС подход към справянето с астмата.

В историческите възгледите за произхода и подходите за справяне с астмата, според нас, се очертават две големи общи тенденции:

От една страна, те еволюират от макро- и екстернални причинни фактори и терапевтични подходи в традиционните азиатски медицини (Китай, Индия и др.) през мезо- и интерактивни подходи, работещи предимно на ниво физиологични системи и подсистеми на организма в европейската медицина от 18 до 20 век до микро- и интернални причинни фактори и терапевтични подходи в  модерната западна медицина от края на 20 и началото на 21 век. 

От друга страна, ранните подходи са най-често едно-факторни, след това са дву- и три-факторни, а напоследък са много-факторни.

В потвърждение както на гореказаното, така и на нашия общ модел и подход към астмата, по-долу даваме за пример две схеми, от последните години (съответно 2005 и 2000 г.), на изтъкнати западни специалисти по астмата, които обобщавайки многовековните усилия за справяне с това страдание, показват, от една страна, голямата множественост на обяснителните модели за астмата (т.н. парадигми) /фиг. 2/, а от друга, многомерността й, т.е. че с астмата задължително трябва да се работи едновременно в няколко посоки и на няколко нива /фиг. 3/, ако искаме да повишим ефективността на справянето ни с нея, като за целта задължително следва да се използват не само чисто биологични, и съответно, медицински подходи, но трябва да полагаме сериозни усилия и в психологичното и социалното измерение на астмата и справянето с нея, без които устойчиво и дългосрочно решаване на проблема е практически невъзможно.


image

Фиг. 2  Еволюция на основните съвременни обяснителни теории (парадигми) за астмата.

/Източник: Michael J. Walter, Michael J. Holtzman, A Centennial History of Research on Asthma Pathogenesis, American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, vol. 32, pp 483–489, 2005/

 

image

Фиг. 3. Системен анализ на пораждането и справянето с астмата.

/Източник: M. Banks Gregerson, The Curious 2000-Year Case of Asthma, Psychosomatic Medicine 62:816–827 (2000)/




Тагове:   модел,   Нашият,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bezastma
Категория: Други
Прочетен: 45619
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031