Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2010 15:08 - Астмата е БОЛЕСТ на СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ в буквален и преносен смисъл
Автор: bezastma Категория: Други   
Прочетен: 5385 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.05.2010 15:53


image

1. АСТМАТА е ВСЛЕДСТВИЕ на ИЗКУСТВЕНОСТТА ВЪТРЕ и ИЗВЪН НАС

Всичко извън нас и вътре в нас, което е изкуствено, не е плод на естествената среда и начин на реагиране, който се установил и е станал типичен за човека през последните няколко десетки хиляди години откогато се е появил и разпространил Homo Sapiens sapiens, може, и става причина за появата на симптомите на астмата. Това се отнася както за хилядите и милионите изкуствени вещества в нашите изкуствени среди, така и за начините, формите и стила на отглеждане, възпитание, общуване, работа и живот на съвременните хора, начинът им на възприятие на света, на тяхната личност и поведение.
Тези нови субстанции, елементи и начини на съотнасяне и реагиране установяват помежду си деаздаптивни, болестотворни асоциации, от типа на условните рефлекси, които в крайното си проявление водят до хиперсензитивност и възпаление на белодробната система, резултат от което е астмата. Следователно, решението на проблема с астмата е двуяко – от една страна, идентифициране и минимизиране на изкуствените елементи и механизми вън и вътре в нас, които при даден конкретен човек и в конкретна ситуация водят до астма, и второ, разкъсване и разграждане на дезадаптивните асоциативни връзки и стимулиране усилването или формирането на адаптивни такива, които да изместят и заместят първите.

image


2. НЕОБХОДИМО е БИО-ПСИХО-СОЦИАЛНО и дори ДУХОВНО ПРЕОСМИСЛЯНЕ на Себе си и на Средата ни

Това био-психо-социално и дори духовно преосмисляне на себе си и на средата, в която живеем и работим е ключовото условие за справянето с повечето от т.н. «болести на цивилизацията», от които страдат голяма част от хората днес, и, за съжаление, още по-голяма част от тях утре, ако не се преосмисли и пренастрои връзката и механизмът на взаимодействие вътре и извън нас с тази нова реалност.
Осъзнаването на нуждата от това преосмисляне на себе си и на средата си е най-важното предизвикателство, с което се сблъсква и всеки страдащ от астма. Ако той или тя не е готов/а да го осъществи, тогава ще остане «затворник» на самия себе си и на своя начин на живот, преживяване и мислене и ще му се налага да се справя с астмата като продължи до края на живота си да разчита преди всичко на външна помощ под формата на силно действащи лекарства, апаратчета или лекарски интервенции, чрез които за стотен или хиляден път ще прескочи поредния пристъп, но няма да реши дългосрочно и устойчиво проблема си с астмата и с пораженията, които този начин на живот нанася върху поведението му, психиката му, отношенията му с околните, работата му и върху общото качество на живота му.

Именно в това се изразява и нашият подход към астмата – идентифициране на изкуствените елементи и системи вътре и извън страдащия от астма, обучението му на умения как да ги минимизира и как да стимулира естествени такива и неговото активизиране с цел в средносрочен план да положи усилия в тази посока, така че в дългосрочен план да получи сериозно снижаване (не с %-ти, а с пъти) и дори окончателно премахване на астматичните пристъпи и рязко да подобри качеството си на живот.

image



3.Лечима ли е астмата

        Според съвременната медицина (западна и българска) астмата има неизвестна, или в най-добрия случай множествена, причина и не подлежи на излекуване. Това, което може да се направи, според нея, е само да се облекчи страданието на болния от астма и възможността от смъртен изход при астматичен пристъп. Средствата, които се използват е целожизнено използване на лекарствени апарати и целожизнена закрепеност към здравни заведения, специалисти и фармацевтични продукти и компании. Това е доста песимистичен и силно ограничващ живота на астматика стил и форма на облекчаване на проблемите му.

        Нашият подход е различен. Според нас, при устойчива промяна на стила на живот, мислене и поведение и, на тази основа, стаболна промяна на някои физиологични режими на функциониране на организма, е възможно устойчиво, дългосрочно и необратимо справяне с астмата. Условието за това е страдащият от астма да преосмисли начинът си на живот и мислене, да прояви активност и да положи определени собствени усилия за да се справи с проблема си.


image




4. 10-те ПРИНЦИПА на НАШИЯ ПОДХОД към СПРАВЯНЕ с АСТМАТА:


image


1
. Нашият подход е нелекарствен.

2. Нашият подход към астмата е насочен към постигане на конкретен резултат - възможно най-благоприятен за страдащия от астма.

3. Нашите усилия са насочени към окончателно справяне с астмата, а не толкова и само към моментно преодоляване на даден пристъп.

4. Нашият девиз в работата ни с хората с астма е "Живот БЕЗ астма",  а  не "Живот С астма"

5. Нашият подход е био-психо-социален, като едновременно се работи, първо за подобряване, а след това и за справяне по всяка една от тези три посоки. В професионални термини нашият подход е много-мерен и много-стъпков (ММ/МС), за разлика от повечето медицински подходи които работят едно-мерно (само върху биологичната компонента на астмата), при това едно-факторно (само с лекарства) и едно-стъпково (прилагане на лекарството)

6. Ако използваме компютърна метафора, то нашият подход едновременно се прилага в трите основни сфери – хард-уера, софт-уера и груп-уера

7. В нашия подход, за разлика от медицинския, активността на страдащия от астма е ключова за успеха в справянето с астмата.

8. Нашият подход е строго индивидуален.

9. Нашият подход се основава на ясни и конкретни договорености за активността, приносите и резултатите между двете страни на процеса на справяне – ние и страдащия от астма

10. Тук искаме да подчертаем, че нашият подход не отменя и не замества съществуващите медицински лекарствени подходи, които са ефективни при овладяването на конкретен моментен астматичен пристъп, и в определени моменти могат да имат животоспасяващ характер. Акцентът в подходът ни е към дългосрочно справяне и преодоляване на астмата за относително кратък срок

Ние не сме свързани с конкретна медицинска или фармацевтична компания и не защитаваме интересите на конкретна заинтересована корпоративна група, общност или организация, както и определени политически, религиозни, професионални или други интереси или възгледи.

Ние не сме сами в своя интегративен, ММ/МС подход към справянето с астмата – той е логическо продължение на спектър от различни подходи за управление на астмата съсздадени през последните десетилетия и дори столетия.

image


В следващ постинг ще разгледаме по-подробно нашият модел на работа и ще се спрем по-подробно на всеки от 10-те ни принципа на работа.








Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bezastma
Категория: Други
Прочетен: 45879
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930